Ми часто упускаємо необхідність вживання продуктів, що покривають добові норми тих чи інших мікроелементів, але це можна виправити.
Список цих овочів краще записати / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com
У більшості випадків ми практично ніколи не замислюємося над тим, корисну їжу вживаємо чи ні. Це ж стосується і знання про речовини, які входять до тих чи інших продуктів. Приміром, про магній.
Це мінерал, необхідний для таких життєво важливих процесів, як регуляція рівня цукру в крові та артеріального тиску, підтримання здоров’я кісток, нервова функція, синтез ДНК і реакція на стрес, пише Health.
Дослідження показують, що менше половини дорослих, зокрема, у США дотримуються рекомендованої добової норми споживання магнію, тож більшості людей варто додавати до раціону більше продуктів, багатих на цей мінерал, наприклад овочів.
Шпинат
- 157 мг магнію на чашку вареного шпинату (37% від добової норми)
Також він містить багато фолату, заліза і кальцію, а також є джерелом антиоксидантів, таких як вітаміни C і E. Шпинат багатий на каротиноїдні антиоксиданти лютеїн і зеаксантин, які підтримують здоров’я очей і захищають від вікової макулодистрофії – провідної причини втрати зору в літніх людей.
Мангольд (листовий буряк)
- 150 мг магнію на чашку вареного мангольду (36% від добової норми)
Він містить велику кількість калію, який допомагає регулювати артеріальний тиск. Дієта, багата на магній і калій, сприяє зниженню тиску і знижує ризик серцево-судинних захворювань.
Едамаме (варені у воді або на пару в стручках незрілі соєві боби)
- 99,2 мг магнію на чашку варених едамаме (24% від добової норми)
Вони також є чудовим джерелом рослинного білка (18,5 г на чашку). Едамаме корисні для людей, які дотримуються рослинної дієти, оскільки містять багато білка, заліза, фолату і калію.
Жолудевий гарбуз (акорн)
- 88,2 мг магнію на чашку вареного гарбуза (21% від добової норми)
Цей вид гарбуза багатий на вітаміни A, C, групи B, калій і клітковину (9 грамів на чашку – 32% від добової норми). Клітковина допомагає підтримувати здоров’я кишківника, регулює рівень цукру в крові та сприяє насиченню.
Артишоки
- 71,4 мг магнію на чашку варених артишоків (17% від добової норми)
Артишоки багаті на клітковину, вітаміни C і K, а також калій. Вони містять пребіотичні волокна, які живлять корисні бактерії в кишечнику і підтримують його здоров’я.
Сочевиця
- 71,3 мг магнію на чашку вареної сочевиці (17% від добової норми)
Вона багата рослинним білком (17,9 г на чашку) і клітковиною (15,6 г на чашку – 55% від добової норми). Білок і клітковина допомагають контролювати апетит і підтримувати здорову вагу.
Зелений горошок
- 62,4 мг магнію на чашку вареного горошку (15% від добової норми)
Горошок багатий на білок, клітковину, вітамін C, залізо і фолат. Фолат, своєю чергою, необхідний для поділу клітин і росту червоних кров’яних тілець, а також важливий для здоров’я вагітних жінок.
Пастернак
- 45,2 мг магнію на чашку вареного пастернаку (11% від добової норми)
Він багатий на клітковину і вітамін C, який підтримує імунітет і бере участь у синтезі колагену.
Кале (різновид городньої капусти)
- 45,5 мг магнію на чашку вареного кейла (11% від добової норми)
Це хрестоцвітний овоч, багатий на клітковину, кальцій, залізо і вітамін A. Всього одна чашка вареного кейла покриває понад 100% добової норми вітамінів C і K, необхідних для здоров’я кісток і згортання крові.
Буряк
- 39,2 мг магнію на чашку вареного буряка (9% від добової норми)
Він містить корисні рослинні сполуки – беталаїни та нітрати, які підтримують здоров’я судин і нормалізують артеріальний тиск.
Броколі
- 32,8 мг магнію на чашку вареної броколі (8% від добової норми)
Хоча броколі не є лідером за вмістом магнію, вона багата на вітамін C (покриває понад 100% добової норми) і фолат (40% від добової норми).
Інші новини з рубрики про здоров’я
Раніше УНІАН повідомляв, як щоденне поїдання сиру впливає на ваш холестерин. Хоч сир і є справжньою білковою бомбою, перевершуючи в цьому навіть м’ясо і рибу, його не можна назвати ідеальним з точки зору харчування. З ним навіть варто бути обережнішим.
Крім того, ми розповідали, що буде, якщо їсти багато білка. Адже деякі його види можуть бути не такими вже й корисними, як здається на перший погляд. До того ж, іноді не варто купувати білкові добавки, адже якщо білок не використовується, то він або виводиться, або перетворюється на глюкозу, або зовсім відкладається у вигляді жиру.