Чи корисний риб’ячий жир: дослідження показали несподіваний результат

Незважаючи на десятиліття досліджень, докази щодо користі добавок з омега-3 залишаються туманними.

Вчені розповіли, чи варто вживати риб’ячий жир / фото Рixabay

У 1970 році двоє данських дослідників вирушили до Гренландії, щоб дослідити парадокс харчування інуїтів. Вони живуть у цьому регіоні та споживають їжу з дуже високим вмістом жирів, проте мають дуже низький рівень серцевих нападів. Це спостереження суперечило твердженням тогочасної дієтології, що вживання жирної їжі закупорює артерії і спричиняє захворювання серця. Дослідники повідомили, що інуїти мали нижчий рівень холестерину і тригліцеридів у крові, ніж жителі Данії.

Ці висновки викликали десятиліття наукового та комерційного інтересу до ролі омега-3 – жирних кислот – у здоров’ї серця. Наразі добавки з омега-3 є одними з найпопулярніших у США, поступаючись лише полівітамінами та вітаміном D. В, пише The New York Times.

Професор медицини в Гарвардській медичній школ доктор Джоан Менсоні зазначає, що на відміну від більшості інших добавок, риб’ячий жир був ретельно вивчений. Але результати цих досліджень були неоднозначними, тому дослідники та лікарі досі сперечаються, чи є риб’ячий жир корисним для здоров’я серця. Вони також виявили, що прийом риб’ячого жиру пов’язаний з дещо більшим ризиком розвитку фібриляції передсердь – один із типів аритмії.

Незрозумілі переваги

В експериментах на тваринах було виявлено, що риб’ячий жир допомагає підтримувати сигнали в клітинах серця в належному стані. Було природно сподіватися, що люди зможуть отримати такі ж переваги від прийому риб’ячого жиру у вигляді харчової добавки. Але більшість клінічних досліджень капсул з риб’ячим жиром не зафіксували зниження смертності від серцево-судинних захворювань або загальних серцево-судинних хвороб, таких як інфаркт та інсульт.

“Будь-кому, хто дивиться на ці дані, важко припустити, що там є щось корисне”, – каже доктор Енн Марі Навар, кардіолог-профілактик з Південно-Західного медичного центру Техаського університету.

Однак інші експерти не настільки готові відмовитися від добавок з омега-3. За їхніми словами, хоча більшість клінічних досліджень не виявили жодного впливу омега-3 на загальний серцево-судинний ризик, деякі з них припускають, що вони можуть знизити ризик ішемічної хвороби серця, зокрема серцевих нападів. Наприклад, аналіз 32 досліджень, проведений у 2020 році, показав, що люди, які приймали омега-3, мали на 9% меншу ймовірність виникнення коронарних подій, хоча докази були оцінені як “низько достовірні”.

Постійний ризик виникнення фібриляції передсердь

Незважаючи на всі дебати про потенційну користь риб’ячого жиру для здоров’я, існує загальна думка, що добавки збільшують ризик виникнення фібриляції передсердь, або миготливої аритмії. Хоча цей стан не є безпосередньо небезпечним для життя, з часом він може збільшити ризик інсульту та серцевої недостатності. У дослідженні 2021 року вчені об’єднали результати семи досліджень і дійшли висновку, що прийом омега-3 був пов’язаний з підвищенням ризику виникнення фібриляції в середньому на 25%. Вони виявили, що ризик був ще вищим, коли люди приймали більші дози.

Чи варто приймати риб’ячий жир?

Деякі кардіологи кажуть, що докази свідчать проти риб’ячого жиру. Коли вони бачать пацієнтів, які приймають добавки, вони зазвичай рекомендують їм припинити їх прийом. Інші експерти вважають, що прийом добавок з риб’ячим жиром може бути корисним для людей, які не їдять багато морепродуктів. У дослідженні 2019 року омега-3 виявилися корисними для людей, які споживали менше півтори порції риби на тиждень.

Але лікарі радять отримувати омега-3 з риби, ніж з риб’ячого жиру. Вживання риби забезпечує організм білком, вітамінами і мінералами – це більш здоровий вибір, ніж червоне і перероблене м’ясо. Рекомендації Американської асоціації серця рекомендують споживати щонайменше дві-три порції риби на тиждень. Найкраще вживати жирну рибу, таку як лосось, скумбрія, анчоуси та сардини.

До того ж індустрія харчових добавок майже не регулюється. Деякі добавки риб’ячого жиру містять деградовані або прогірклі жирні кислоти, які можуть бути менш ефективними або навіть шкідливими.

Водночас високі дози омега-3 жирних кислот можуть бути рекомендовані людям з дуже високим рівнем тригліцеридів у крові, що може підвищити ризик запалення підшлункової залози. Омега-3 – це ефективний підхід, хоча і не єдиний, для зниження рівня тригліцеридів: “Люди, які очікують, що здоров’я серця забезпечить якась чарівна дієтична добавка, насправді йдуть хибним шляхом. Здоров’я серця походить від хороших, здорових звичок”, – радять лікарі.

Цікаві новини про здоров’я

Раніше УНІАН писав, що чоловік, який протягом кількох місяців відмовлявся від цукру та перероблених продуктів, розповів, як він перейшов від відчуття “млявості та нездоров’я” на початку року до величезних переваг для здоров’я.

Смачна і ситна вечеря – запорука гарного настрою і міцного сну для багатьох людей. Попри те, що за відомою приказкою вечерю слід “віддати бідному”, більшість українців все одно вважають цей прийом їжі найщільнішим і найважливішим. УНІАН розповість, яку картоплю не можна їсти і з чим її краще не поєднувати.

Джерело

Новини України