Чим замінити яйця в раціоні: дієтологиня назвала 8 рослинних продуктів, багатих на білок

Деякі з цих продуктів забезпечують стільки ж білка, скільки і яйце, а можливо, й більше.

Одне яйце містить близько 7 грамів білка / фото ua.depositphotos.com

Яйце містить 6-7 грамів білка. Для тих, хто дотримується рослинної дієти або просто намагається вживати більше їжі рослинного походження, є хороші новини: деякі продукти рослинного походження забезпечують стільки ж білка, скільки і яйце, а можливо, й більше. Про це пише verywellhealth.

Дієтологиня Лорен Панофф на шпальтах видання склала рейтинг 8 рослинних продуктів, які містять білка більше, ніж яйця.

1. Темпе

85 грамів цього продукту містить 18 грамів білка.

Читайте також:

Не поспішайте викидати: петунії можна “реанімувати” однією процедурою

Єдина горила-альбінос в історії: що відомо про життя Сніжка

Що відбувається з організмом людини під час посту: названо 7 змін

Темпе – це ферментований соєвий продукт із твердою текстурою та легким горіховим смаком. Завдяки своїй основі з цільних соєвих бобів він багатий на білок, а також містить корисні для кишківника пробіотики – корисні бактерії, важливі для травлення та загального самопочуття.

2. Сейтан

У 85 грамах цього продукту міститься 15 грамів білка.

Виготовлений з життєво важливої пшеничної клейковини, сейтан є одним із рослинних продуктів з найвищим вмістом білка. Його жувальна м’ясоподібна текстура робить його простою заміною в пікантних стравах, які традиційно потребують м’яса. Пам’ятайте, що оскільки ця їже містить глютен, вона протипоказана для людей з непереносимістю глютену або целіакією.

3. Овес

Порція з 85 грамів вівсянки, а це близько склянки, містить 11 г білка.

Вівсяні пластівці – це більше, ніж просто смачний сніданок. Вони багаті на білок, а також клітковину, залізо та бета-глюкан – розчинну клітковину, яка підтримує здоров’я серця і травлення.

4. Соєві боби: 10 г

Склянка, або 85 г, соєвих бобів містить 10 г білка.

Хоч багато рослинних білкових продуктів мають обмежену кількість незамінних амінокислот, у сої є усі дев’ять. Зазвичай молоді соєві боби — едамаме — можна знайти у відділі заморожених продуктів продуктового магазину.

5. Тофу: 8,5 г

У складі порції тофу (85 г) є 8,5 грама білка.

Тофу – ще один продукт на основі сої. Він буває шовковистим (м’яким і кремовим), твердим і дуже твердим. Його нейтральний смак робить його універсальною їжею.

6. Сочевиця

У порції (85 г) сочевиці – 8 грамів білка.

Сочевиця – це бобова культура, що належить до тієї ж родини, що й квасоля та горох. Вона багата на білок, залізо та клітковину. Сушена сочевиця швидко вариться та добре вбирає різноманітні приправи. Ви також можете вживати консервовану сочевицю.

7. Чорна квасоля

У 85 грамах цього продукту – 6 грамів білка.

Чорна квасоля – це недороге, легкодоступне та багате на поживні речовини джерело білка. Вона також містить багато антиоксидантів і клітковини.

8. Нут

Порція нуту теж містить 6 грамів білка.

Нут є основним складником багатьох страв у всьому світі. Це просте й недороге джерело білка.

Скільки білка потрібно на день

Традиційно вважається, що рекомендована добова норма білка для середньостатистичної здорової дорослої людини становить щонайменше 0,8 грама на кілограм маси тіла. Для дорослої жінки вагою 68 кілограмів це буде приблизно 55 грамів білка на день.

Однак деякі новіші дослідження показують, що оптимальнішою кількістю є 1,2-1,6 грама високоякісного білка на кілограм маси на день. Тому для тієї ж жінки вагою 68 кілограмів у такому разі треба 82-109 грамів білка на день.

Проте потреби в білку різняться для різних людей та залежать від віку, статі, стану здоров’я та рівня активності. Вони також можуть збільшуватися для досягнення певних цілей щодо складу тіла, таких як зменшення жиру в організмі та збільшення м’язової маси.

Раніше УНІАН писав про 4 білкові продукти для ефективного схуднення. Зазначалося, що білок відіграє ключову роль у зменшенні запалення і підтримці метаболічного здоров’я – двох факторах, які можуть зробити схуднення досяжним і стійким. Дієтологиня Кейтлін Хіпплі порекомендувала такі продукти із протизапальними білками: жирна риба, бобові, пісне м’ясо, а також тофу і темпе.

Джерело

Новини України