Хотіла позбутися важких спогадів: Чернігівська кондитерка створила пряникову копію обласної бібліотеки для юнацтва

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Архівний знімок Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва. ФОТО: Суспільне Чернігів

Стіни з пряників та мармеладні вікна. Щоб відтворити бібліотеку в деталях, кондитерка вивчила усі доступні в Інтернеті фотографії будівлі. Для того, щоб передати точний колір фасаду Музею українських старожитностей у його пряничній копії, майстриня змішувала три фарбники — коричневий, помаранчевий і гранатовий.

"Я сама ходила туди і дивилась, фотографувала, знімала відео. Дивилась зблизька колір, тому що, наприклад, при денному освітленні, коли сонце падає, це один колір, а якщо будинок в тіні, або ввечері – це зовсім інший колір. І тому я зрівнювала. Для того, щоб підібрати цей колір".

Кондитерка Олена Зіберт. ФОТО: Суспільне Чернігів

Для збереження пропорцій Олена масштабувала усі фото і переносила їх на креслення. Вона зазначила, що витратила приблизно три тижні на створення цього будинку.

"Зайняло це десь до місяця, але я не так, щоб цілий день працювала. Це з кресленнями, з усім".

Кондитерка Олена Зіберт в процесі роботи пряничного будиночку. ФОТО: Суспільне Чернігів

Сам будиночок невеликий, каже кондитерка. Вона хотіла зробити його таким, щоб було легко транспортувати.

"Він не дуже важкий. Я думаю, кілограми два з половиною. Не думаю, що більше, може менше трошки".

Пряникова копія Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва. ФОТО: Суспільне Чернігів

Олена почала виготовляти пряникові будиночки ще у 2015 році, коли її чоловік був в АТО. Це був емоційно складний період, а створення будиночків допомагало їй відволіктись. У 2021 році кондитерка перемогла на міжнародному конкурсі Cake International.

"Він (конкурс, — ред.) був для кондитерів з усіх країн, там в той момент було чи 50, чи 80 країн-учасників. Я робила маяк, він був дуже великий і високий достатньо. Він був з декількох будиночків і сам маяк, така композиція. Зайняла перше місце".

Пряниковий маяк. ФОТО: Суспільне Чернігів

Зараз кондитерка записує відеоуроки для учнів з різних країн.

"В мене навчаються учні вже в 48 країнах".

Процес роботи над виробом. ФОТО: Суспільне Чернігів

Зберігатися пряникові будиночки можуть довго. В Олени є такі, що стоять вже чотири роки.

"Єдине, що зберігати їх треба в боксі з поглиначем вологи. І так-то вони зберігаються довго, але для того, щоб їх можна було їсти, то треба зберігати не більше шести місяців. Тобто цей будинок їсти вже не можна. Але я й не робила його для того, щоб їсти, бо тут сумна історія. Я такі сумні проєкти не роблю для того, щоб їсти, бо мені здається, що це несумісні речі".

Новини України