Як чорнослив впливає на травлення, кістки та серце: дієтолог назвала його корисні властивості

Чорнослив за властивостями схожий на сливу, але в деяких моментах він є більш корисним продуктом.

Чим корисний чорнослив / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Не багато людей люблять чорнослив, проте також не всі знають, що сушені плоди слив дуже поживні. До того ж, вони традиційно відомі як засіб від закрепів.

Багатий на клітковину, калій, вітамін К і фенольні сполуки, чорнослив володіє безліччю потенційних переваг для здоров’я, включно з підвищенням мінеральної щільності кісток, здоров’ям серця і багатьом іншим, пише сертифікована дієтологиня з Нью-Йорка Барбі Червоні в матеріалі Very Well Health.

Що краще, чорнослив чи сливи?

Чорнослив виробляється шляхом сушіння певних сортів слив. Усі чорносливи виробляються зі слив, але не всі сливи можуть стати чорносливом.

І чорнослив, і слива мають вражаючі поживні якості. Вони практично не містять натрію, насичених жирів і холестерину. Чорнослив може містити трохи більше мікроелементів, калорій і цукру у співвідношенні до ваги, йдеться в матеріалі Міністерства сільського господарства США.

Чорнослив і сливи містять вітамін К, калій, клітковину, фенольні сполуки та інші вітаміни групи В. Однак, щоб отримати однакову кількість деяких поживних речовин, вам доведеться з’їсти більше слив, ніж чорносливу.

Однак сливи містять більше вітаміну С, ніж чорнослив. При цьому чорнослив має більш тривалий термін зберігання, що може призвести до меншої кількості харчових відходів.

Чорнослив (сушений) і чорносливовий сік

Чорнослив і чорносливовий сік широко відомі своїм проносним ефектом і корисними для травлення властивостями. Це пояснюється вмістом харчових волокон (розчинних і нерозчинних) і фенольних речовин, таких як хлорогенова кислота і сорбіт, що містяться в плодах, заявляє американський вчений у галузі харчування Тейлор С. Воллес у своїй роботі.

Поживні речовини в чорносливі відіграють найважливішу роль у підтримці здоров’я кісток. Дослідження показують, що щоденне вживання п’яти-шести одиниць чорносливу запобігає втраті мінеральної щільності кісток у жінок у постменопаузі, які страждають на остеопенію (низьку щільність кісток, спричинену їх втратою).

Чорнослив також може бути корисним для серця і зниження ваги, оскільки потенційно підвищує рівень хорошого холестерину і сприяє відчуттю ситості.

Мінуси чорносливу

Сполуки (сорбіт і клітковина), що містяться в чорносливі, стимулюють роботу кишківника, що може викликати проблеми з травленням у деяких людей.

Якщо ви не звикли до дієти з високим вмістом клітковини або вживання чорносливу, збільшуйте порцію повільно і запивайте достатньою кількістю води.

Також існує ризик впливу акриламіду, який утворюється природним чином унаслідок хімічних реакцій у деяких крохмалистих продуктах (як-от картопля фрі та картопляні чіпси) під час готування на високій температурі. Акриламід класифікується як імовірний канцероген людини (речовина, що викликає рак).

Хоча рівень акриламіду в чорносливі набагато нижчий, ніж у продуктах, обсмажених або приготованих на сильному вогні протягом тривалого часу.

Інші новини зі сфери здоров’я

Раніше УНІАН повідомляв, як на наш організм впливає квашена капуста. Загалом можна виокремити щонайменше 9 переваг, які довели вчені під час досліджень. Це стосується і поліпшення травлення, і зміцнення кісток, і багатьох інших факторів.

Крім того, варто знати 10 видів риби, які просто зобов’язані опинитися у вашому раціоні через користь. Вони є найкращими через високий вміст білка.

Джерело

Новини України