Фахівці запевняють, що знайти хорошого лосося в продуктовому магазині реально, однак “потрібно знати, що шукати”.
Фахівці розповіли про ознаки якісного лосося / фото ua.depositphotos.com
Користь лосося важко заперечити: він є джерелом корисних омега-3 жирних кислот, білка, вітаміну B12, калію та інших поживних речовин. Тож цю рибу доцільно мати у своєму раціоні, а для цього потрібно знати, як вибрати якісний продукт, пише The Takeout.
Видання звернулося до кількох експертів з лосося. Це – експерт із суші Скотт Коно, авторка рецептів та дочка продавця риби Еллі Хагерті, кухар Адам Вітт, шеф-кухарка, авторка книги “Просто азіатська кулінарна книга Марісель” Марісель Джентіле. Усі вони погоджуються, що реально знайти хорошого лосося у продуктовому магазині, однак потрібно знати, що шукати.
Щодо сортів лосося, то їх є кілька, і кожен має свої особливості. Так, королівський лосось, або чавича, – це тихоокеанський різновид. За словами Джентіле, він маслянистий, насичений, має високий вміст жиру.
Нерка, або червоний лосось, поширений на Алясці та в Канаді. він менш жирний, однак має м’ясистішу консистенцію. У цьому сорті висока концентрація корисних для серця омега-3 жирних кислот.
Читайте також:
Фурор у всьому світі: люди штурмують магазини заради нової серії іграшок Labubu
Те, як ви тримаєте олівець, багато що говорить про вас: точний тест на особистість
Як зробити так, щоб орхідеї зацвіли: експерти порадили декілька ефективних методів
Кижуч, або срібний лосось, ніжніший і має менший вміст жиру, ніж інші тихоокеанські різновиди, а також має м’який смак.
Найрозповсюженішим різновидом лосося в США є атлантичний лосось, який часто вирощується на фермах. Ця доступна риба часто м’якша та легша на смак, ніж тихоокеанський лосось. Джентіле зазначає, що атлантичний лосось дуже легко готувати, і він дуже універсальний.
Зазначається, що лосось найвищої якості – дикий. За словами Хагерті, він має насичений глибокий смак, і його сезон у США – це літо. Однак значно доступнішим є лосось, вирощений на фермах. Експерти запевняють, що він заслуговує на увагу і його не варто боятися, адже сучасні методи вирощування лосося безпечні. Ще одна його перевага – він доступний свіжим цілий рік.
Якість лосося можна визначити за кольором, текстурою і запахом.
Колір
Колір м’якоті має бути яскраво-рожевим, помаранчевим або червоним – залежно від сорту.
“Незалежно від того, купуєте ви дикого лосося чи вирощеного на фермі, м’якоть повинна мати насичений та однорідний колір, а не тьмяний чи сірий”, – пояснила Хагерті.
За її словами, якщо на етикетці вказано, що “додано барвник”, не варто цього боятися. Зазвичай ідеться про те, що корм лосося просто був доповнений природним пігментом під назвою астаксантин. Саме наявність астаксантину пояснює, чому варені креветки та краби мають оранжево-червоний колір. В океані дикий лосось отримує астаксантин зі свого природного раціону, харчуючись планктоном.
Текстура
Експерти погоджуються, що свіжий лосось має бути твердим на дотик, а не м’яким. Ви можете його перевірити, злегка натиснувши на м’якоть. Лосось має одразу ж повернутися до попередньої форми. Якщо вм’ятина залишилася – шукайте інший варіант.
Поверхня лосось повинна бути трохи вологою, але не липкою. Вітт радить уникати риби, слизької на дотик, адже це ознака псування. Ще одним тривожним сигналом є те, що сік лосося починає збиратися в упаковці. За словами Хагерті, якщо риба попередньо нарізана і лежить у рідині – “це не дуже гарна ознака”.
Термін зберігання
Хагерті радить спробувати дізнатися, коли рибу було нарізано на філе. Кількість часу, що минув відтоді, називають “часом без ножа”.
“Навіть якщо [лосося] доставили сьогодні, його могли нарізати кілька днів тому… А ви шукаєте рибу, яка не лежала в контейнері, не висихала і не втрачала смаку”, – каже вона.
Це важливо тому, що після нарізання м’ясо піддається впливу відкритого повітря та окисленню. Цей неприємний процес призводить до того, що свіжі продукти після нарізання стають коричневими. Окислення починається з ледь помітних змін кольору, але зрештою призводить до псування. Іншими словами, чим менше часу риба зберігається нгарізаною – тим краще.
Якщо ви купуєте цілий лосось – зверніть увагу на його шкіру. Матова луска свідчить про те, що риба вже не свіжа. Також важливою підказкою для визначення свіжості є аромат. За словами Джентіле, свіжий лосось має пахнути океаном – “чистим, хрустким і солоним”.
Чи відмовлятися від замороженого лосося
Немає потреби відмовлятися від замороженого лосося, запевнив Коно. За його словами, “заморожений лосось такий же хороший за смаком і якістю, як і свіжий”, якщо його зберігати за температури нижче 0 градусів.
Хагерті розповіла, як правильно розморожувати рибу. Вона каже, що швидке розморожування лосося у воді зашкодить його текстурі.
“Розморожуйте його повільно, поклавши в холодильник на ніч і промокніть його перед приготуванням”, – пояснила вона.
Чи варто вживати консервований лосось
Консервований лосось повністю приготовлений і готовий до вживання, що робить його недооціненим кухонним продуктом, вважають Джентіле і Хагерті. Як і свіжий лосось, консервований лосось багатий на поживні речовини, наголосили вони.
Раніше УНІАН розповідав про “рибу-сміття”, яку варто оминати в магазині. Йшлося про тилапію, яку експерти не рекомендують купувати, якою б дешевою вона не була. За словами шеф-кухаря Вільяма Айка з Південної Каліфорнії, попри вартість та харчову цінність тилапії, насторожують методи вирощування цієї риби.
“Її зазвичай вирощують у дуже поганих умовах, не дбають про належну обробку після вилову. І загалом це риба низької якості, яка не варта навіть своєї низької ціни”, – пояснив шеф-кухар.
Експерт наголосив, що варто особливо уникати тилапії, вирощеної в Китаї, адже там цю рибу нерідко годують фекаліями худоби, щоб зменшити витрати. За його словами, це підвищує ймовірність перенесення шкідливих бактерій, які можуть спричинити захворювання у споживачів.