Дієтологи розповіли, які види риби корисні для роботи серця та мозку.

За словами дієтологів, в цій рибі менше ртуті й багато користі / Колаж: УНІАН, фото: pixabay.com
Багатьом відомо, що риба є одним з найкорисніших продуктів харчування, особливо для серця та мозку. Все тому, що в ній багато вітамінів, мінералів та корисних для серця омега-3 жирних кислот, пише Health.
Видання зазначає, що вони зменшують запалення, підтримують роботу м’язів і нервів та знижують ризик серцево-судинних захворювань, таких як високий корв’яний тиск.
Примітно, що деякі види риби містять більшу кількість поживних речовин, корисних для мозку та серця, таких як омега-3, а також менше шкідливих для здоров’я речовин, таких як ртуть.
Видання склало список з 6 корисних видів риби:
1. Лосось
Лосось радять дієтологи й на це є низка причин.
“Дикий лосось з Аляски займає перше місце в моєму списку, включаючи такі сорти, як нерка і кохо”, – розповіла дієтолог Жаклін Гомес.
Додається, що дикий лосось з Аляски багатий на омега-3 жирні кислоти — докозагексаєнову кислоту (DHA) та ейкозапентаєнову кислоту (EPA), які підтримують здоров’я серця. Також, як показало дослідження, вони знижують рівень тригліцеридів, покращують рівень холестерину та зменшують запалення.
2. Сардини
Хоча сардини й маленькі за розміром, але в них міститься вражаюча кількість корисних для серця і мозку поживних речовин.
“Вони маленькі, знаходяться на нижньому щаблі харчового ланцюга і надзвичайно багаті на ЕПК і ДГК, вітамін D, В12, кальцій і селен”, – розповіла терапевт і фахівець з довголіття Аманда Хан.
За її словами, сардини також накопичують мало ртуті. Як показали результати дослідження, регулярне вживання сардин може зменшити потребу в дорогих добавках омега-3.
3. Форель
Райдужна форель – це прісноводна риба, багата на такі необхідні поживні речовини, як омега-3, вітамін D і білок.
“Райдужна форель має м’який смак, низький вміст ртуті і вирощується відповідально”, – розповіла Хан.
Також вона є хорошим джерелом вітаміну D. Обидві ці речовини відіграють ключову роль у підтримці функції клітин мозку, пам’яті та регуляції настрою, що робить форель чудовим вибором для здоров’я мозку.
4. Оселедець
Оселедець – це невелика жирна риба, схожа на сардину. В цій рибі багато поживних речовин, які підтримують функцію та здоров’я серця і мозку, такі як омега-3, вітамін D і B12.
“Він багатий на омега-3 жири, які допомагають знизити артеріальний тиск, зменшити запалення та підтримувати стабільний серцевий ритм”, – розповіла дієтолог Шерил Муссатто.
5. Анчоуси
Анчоуси можуть збільшити споживання омега-3 та інших поживних речовин, які знижують ризик розвитку захворювань серця та мозку. Також вони містять значну кількість кальцію, який є важливим для здоров’я серця. Наводяться дані, що 85 грамів анчоусів покривають 15% добової потреби в кальції.
Окрім цього, анчоуси багаті на залізо, яке необхідне для транспортування кисню, вироблення енергії та нейромедіаторів, що робить їх надзвичайно важливими для здоров’я мозку.
6. Арктичний голець
Арктичний голець – це прісноводна риба, яка вважається дуже екологічною. Зазначається, що вона містить омега-3 в кількості, подібній до лосося та форелі, але є кращим вибором для навколишнього середовища.
Арктичний голець також має більш м’який смак, ніж лосось, що робить його чудовим вибором для тих, хто віддає перевагу менш “рибному” смаку.
Видання зазначає, що якщо ви хочете підтримувати здоров’я серця та мозку, додавання до раціону морепродуктів буде розумним рішенням. Тому намагайтеся щотижня вживати щонайменше дві порції цієї поживної риби, щоб підтримувати здоров’я серця та мозку.
Інші поради дієтологів з харчування
Раніше УНІАН повідомляв, що перелічено три продукти, в яких більше вітаміну D на порцію, ніж в лососеві. Лосось посідає одне з перших місць в цьому рейтингу, забезпечуючи майже 400 міжнародних одиниць (МО) цього вітаміну у кожній порції. Проте, він не єдиний продукт, багатий на цю важливу поживну речовину, яка підтримує нервову, м’язову та імунну функції.
Також ми писали, що дієтологиня Емі Браунштейн розповіла, що шпинат відомий тим, що у його складі багато заліза, однак м’ясо може бути ефективнішим у цьому плані, адже залізо з нього організмом засвоюється краще. Браунштейн додала, що різні типи заліза організм по-різному сприймає.
