Які були ціни та меню у ресторанах СРСР: віддати могли чверть зарплати

Старше покоління поділилося спогадами про те, що подавали та скільки брали грошей у радянських ресторанах.

Скільки коштувала їжа в СРСР / колаж УНІАН, скріншот YouTube, фото ua.depositphotos.com

За радянських часів похід у ресторан не був буденністю. Жителі СРСР частіше харчувалися вдома чи в їдальнях, а до закладів ходили “на свята”. Проте культові та відомі ресторани все ж таки існували, хоча меню були в них зовсім не схожі на сучасні.

Раніше ми писали, як у Радянському Союзі діяли талони на їжу і коли їх скасували.

Скільки коштував похід до ресторану в СРСР і як годували

Своїми спогадами про культуру харчування в Радянському Союзі поділилися користувачі Reddit. Як розповіли свідки тієї епохи, харчування в кафе і ресторанах було непопулярним через дорожнечу. Якщо люди і їли поза домом, то тільки в їдальнях біля місця навчання або роботи.

Радянські ресторани були в найвищому діапазоні цін, а відкривалося їх мало. Якщо у великих містах на кшталт Москви, Києва, Одеси працювали кілька десятків точок, то в провінції могло не бути жодного закладу.

Ціни в ресторані СРСР були високими, хоча якість їм не відповідала. Як згадують очевидці, смачні страви були радше удачею. До того ж офіціанти не намагалися вдовольнити гостей і могли відверто грубити, адже працювали за одну зарплату: чайові як “винахід Заходу” не заохочувалися. Час очікування однієї страви становив у середньому 40 хвилин.

Звісно, існували й хороші ресторани, але пересічному громадянину потрапити до них було неможливо. Вони діяли тільки для еліти: політиків, високопоставлених членів КПРС, письменників, артистів, іноземців.

У звичайних точках великого ажіотажу не було. Але гостей приймали набагато охочіше, якщо вони пред’являли на вході п’ятирублеву купюру або були знайомі з відомою особою. Тож блат у Радянському Союзі існував навіть під час походу в ресторан.

Читайте також:

Чому в СРСР стіни фарбували у два кольори: і роблять це і досі

Чому сходинки в СРСР фарбували по краях: виявляється, не просто так

Покинуті села України: 7 місць на карті, які лякають і ваблять

Деякі заклади подавали тільки один вид їжі. Наприклад, були чебуречні, пиріжкові або пивні кафе. Загалом, страви в ресторанах СРСР повторювали домашні. Повністю були відсутні будь-які закордонні страви на кшталт піци, гамбургерів, суші. Вся їжа була знайома звичайному радянському громадянину.

У деяких точках алкоголь був відсутній, або був дуже дорогим чи неякісним. Тому гості потайки розливали під столом принесену з собою горілку. Якщо правилами ресторану це було заборонено, то офіціанти погоджувалися закрити очі на порушення за фінансове заохочення.

Непоодинокими були випадки обважування гостей, крадіжки продуктів, економії на сировині. Кухарі забирали додому м’ясо, сир і рибу, а в їжу для гостей вмішували хліб і майонез.

© що їли в ресторанах СРСР

© що їли в ресторанах СРСР

© що їли в ресторанах СРСР

© що їли в ресторанах СРСР

© що їли в ресторанах СРСР

У Facebook-групі “Клуб корінного киянина” показали меню радянських ресторанів на прикладі київського закладу “Столичний” 1975 року. На фото можна побачити, скільки коштував суп у СРСР, а також котлети, салати і десерт.

Якщо замовити перше, друге, салат і десерт, то одна людина могла заплатити загалом від 5 до 10 рублів. Однак до ресторанів рідко приходили поодинці – офіціанти набагато охочіше приймали великі групи, які залишали солідний чек. До того ж компанія обов’язково замовляла алкоголь. У такому разі рахунок міг сягати 25-30 рублів, що за середньої зарплати 100-150 рублів виглядає значною сумою.

Молодих українців може здивувати, що радянські громадяни майже не знали про звичну для нас каву. Вдома та в усіх закладах у кращому разі пили чай, а в гіршому – напої з цикорію чи жолудів. Кавові зерна були в дефіциті, як і більшість імпортних товарів. Тому показник того, скільки коштувала чашка кави в СРСР, міг сягати захмарних значень.

Джерело

Новини України