Який хліб підтримує стабільний рівень цукру в крові: експерти порадили 7 видів

Не варто відмовлятися від вживання хліба, краще обирати більш корисні його види.

Певні види хліба мають протидіабетичні властивості / фото: pixabay.com

Як правило, хліб є одним з перших продуктів, які люди виключають зі свого раціону, коли починають турбуватися за рівень цукру в крові. Проте найбільше значення має тип хліба, спосіб його приготування, а також те, з чим ви його їсте, пише very well health.

Видання розповіло про 7 видів найкориснішого хліба для стабільного рівня цукру в крові:

1. Хліб з пророщеного зерна

Він виготовляється з цільного зерна, яке почало проростати, в результаті чого частина крохмалю розщеплюється на більш легкозасвоювані сполуки. 

Зазначається, що цей процес зазвичай призводить до нижчої глікемічної реакції порівняно з вживанням традиційного білого хліба або ж звичайного цільнозернового.

Хліб із пророщеного зерна також містить більше клітковини, білка та певних вітамінів і мінералів, які допомагають уповільнити травлення. Як показали результати певних досліджень, цей вид хлібу має протидіабетичні властивості.

2. Пшеничний або цільнозерновий хліб

Найкращим варіантом для рівня цукру в крові є 100% цільнозерновий хліб, що містить цілі або мінімально оброблені зерна: вівсяні, ячмінні або пшеничні.

Все тому, що вони довше розщеплюються в травному тракті, що призводить до більш поступового вивільнення глюкози (цукру) в кров.

3. Хліб на заквасці

Справжній хліб на заквасці виготовляється шляхом повільного процесу ферментації з використанням природних бактерій і диких дріжджів. В результаті це сприяє розщепленню деяких вуглеводів і може поліпшити чутливість до інсуліну.

Декілька досліджень показують, що хліб на заквасці викликає менший стрибок рівня цукру в крові, ніж звичайний білий хліб.

4. Житній хліб

Житній хліб щільніший і, як правило, містить більше розчинної клітковини  навідміну від пшеничного. Вказується, що це сприяє уповільненню травлення та посиленню відчуття ситості. 

Видання зазначає, що сполуки, що містяться в житі, також можуть сприяти поліпшенню реакції інсуліну після їжі. Краще обирати хліб із 100% жита або темний житній хліб, а не світлий житній, бо в ньому може бути рафіноване борошно.

5. Багатозерновий хліб з насінням

Він поєднує цільні зерна з насінням льону, чіа, соняшнику та гарбуза. Це насіння містить корисні жири, клітковину та білок, які допомагають уповільнити засвоєння організмом вуглеводів.

В матеріалі йдеться, що таке поєднання забезпечує більш збалансований рівень цукру в крові порівняно з рафінованим хлібом.

6. Хліб з високим вмістом білка або без зерна

Хліб, виготовлений з мигдалевого борошна, кокосового борошна, борошна з нуту або з додаванням горохового або соєвого білка, містить менше засвоюваних вуглеводів на скибочку. 

Видання додає, що в такому хлібі вищий вміст білка та клітковини, що допомагає запобігти різким стрибкам рівня цукру в крові та довше зберігає відчуття ситості.

7. Вівсяний або ячмінний хліб

Вівсянка та ячмінь багаті на бета-глюкани, тип розчинної клітковини, яка утворює гель у кишечнику та уповільнює всмоктування цукру в кров. Тому такий хліб є особливо корисним для людей, які прагнуть стабілізувати рівень глюкози в крові.

Видання зробило висновок, що хліб, що містить цільні зерна, горіхи, насіння та бобові, можна вважати більш сприятливим для рівня цукру в крові.

Ще поради щодо вживання хліба

Раніше УНІАН повідомляв, що чимлао людей зіштовхувалися з ситуацією, коли щойно куплений продукт швидко покривався цвіллю. Лікар-дієтолог Євгенія Розум пояснила, чому хліб пліснявіє та чи можна його їсти в таких випадках.

Також ми писали, що блогерка Крістіан Аліші дала поради, як довше зберегти хліб свіжим. Вона розповіла, де краще не тримати хліб та порадила, який предмет слід використовувати, щоб хліб швидко не черствів.

Джерело

Новини України