Експертка пояснила, у чому різниця між тьмяною і блискучою сторонами фольги.
Усі ми постійно використовуємо фольгу під час готування їжі / фото ua.depositphotos.com
Більшість із нас щодня користуються фольгою на кухні, і ми можемо не замислюватися над тим, з якої сторони – блискучої чи тьмяної – її використовувати. Як розповіла порталу Eatingwell доктор наук, фахівець із харчових продуктів Еббі Тіль, різниця між сторонами фольги дійсно є, але вона може бути не зовсім такою, як ви думаєте.
Як пояснює Тіль, різниця зумовлена виключно способом виробництва алюмінієвої фольги, а не тим, що сторони мають різні властивості.
“У процесі виробництва алюміній розливається на тонкі аркуші за допомогою процесу, званого фрезеруванням. Щоб фольга була досить тонкою і не рвалася, два листи алюмінію прокочуються одночасно. Та сторона фольги, яка стикається з іншим листом під час фрезерування, виходить тьмяною, тому що не полірується роликами. Інша сторона, яка перебуває в безпосередньому контакті з роликами, стає блискучою”, – пояснює вона.
Як стверджує Тіль, не має значення, якою стороною фольги – блискучою чи тьмяною – ви користуєтеся під час приготування їжі.
“Фольга працює здебільшого за рахунок кондукції, тобто процесу передачі тепла під час безпосереднього контакту”, – каже Тіль. “Основне завдання фольги – проводити тепло від духовки, гриля або плити до страви, і обидві сторони фольги справляються з цим завданням однаково добре”.
Вона пояснює, що блискуча сторона алюмінієвої фольги справді відбиває невелику кількість теплового випромінювання, проте цей ефект настільки мінімальний, що не впливає на процес приготування їжі.
Водночас існує окремий тип фольги з антипригарним покриттям, і тут уже має значення, яку сторону ви використовуєте.
Поради з безпеки
Майже у всіх випадках алюмінієва фольга безпечна для використання. Однак варто проявляти обережність із кислими або солоними продуктами, такими як томатні соуси або маринади для м’яса на основі оцту. Тіль пояснила, що невелика кількість алюмінію може просочитися в їжу, якщо вона вступить у контакт із великою кількістю кислоти або солі.
“Це відбувається тому, що кислоти і солі можуть роз’їдати алюмінієву поверхню. Хоча ця кількість вважається мінімальною і безпечною з точки зору охорони здоров’я, люди з такими захворюваннями, як проблеми з нирками, можуть захотіти обмежити вплив алюмінію, оскільки їхній організм складно виводить його з організму”, – сказала Тіль.
Раніше експерти порадили, як очистити чайник від накипу за 15 хвилин без миття і хімікатів за допомогою двох простих інгредієнтів.