Яку їжу не варто зберігати на нижній полиці холодильника: дієтологи назвали 9 продуктів

Холодильник має окремі секції з різним призначенням.

У холодильнику зазвичай зберігається багато продуктів / фото pixabay

У сучасному світі людям без холодильника було б дуже складно жити, тому ця побутова техніка є необхідною для кожної кухні. Однак інколи люди можуть використовувати його неправильно, через що продукти псуються швидше. Про це пише Real Simple. 

“Холодильник – це одне з найважливіших місць для зберігання продуктів, яке ми як суспільство часто використовуємо неправильно. Існують певні нюанси в тому, як ми розміщуємо продукти в холодильнику, і більшість людей не знають про методи, які допоможуть зберегти продукти в максимальній безпеці”, – підкреслила магістр наук, дієтолог, сертифікований спеціаліст з харчування та дієтології Рейчел Гаргано.

Відомо, що холодильник має окремі секції з різним призначенням, зокрема дверцята та полиці на них є зручними, однак температура в них змінюється через постійне відкривання. Якщо говорити про контейнер для овочів, то він призначений для збереження свіжості продуктів, а полиці у холодильнику теж варто використовувати за їхнім призначенням. 

Тому через те, що тепло піднімається вгору, верхня полиця холодильника тепліша за нижні. 

“Ця полиця повинна бути зарезервована для продуктів, які вже приготовані або готові до вживання, або які не потрібно розігрівати при високих температурах”, – пояснила Гаргано. 

Тому у Real Simple розповіли, які продукти ніколи не варто зберігати на нижній полиці холодильника, адже вони більше підходять для верхньої частини. 

Залишки

“Верхня полиця є найбезпечнішим місцем у холодильнику, оскільки звідти нічого не може витекти, тому там слід зберігати все, що вже було приготовано, наприклад, залишки їжі. Крім того, оскільки верхня полиця зазвичай є найбільш помітним місцем, ви рідше забуватимете з’їсти приготовані страви та залишки їжі”, – підкреслила дієтолог Дженніфер Ніколь Біанкіні.

Яйця, які зварені круто

Варені яйця не варто зберігати разом із сирими, адже через шкаралупу може статися перехресне забруднення варених яєць. Тому варто класти очищені та неочищені яйця на верхній полиці холодильника, які будуть залишатися свіжими до тижня часу.

Варений гарнір

Якщо ви маєте залишки рису, макаронів або іншої крупи, покладіть їх на верхню, а не на нижню полицю. 

“Продукти, які вже приготовані або підготовлені для їжі, мають вищий ризик забруднення, тому, коли ви зберігаєте їх на верхній полиці холодильника, вони захищені від сирих соків або бактерій, які можуть витікати з таких продуктів, як сире м’ясо”, – пояснила Біанкіні.

Приготовані м’ясні продукти

“Повністю приготовані м’ясні продукти, такі як бекон або ковбаса, можна зберігати на верхній полиці. Сире м’ясо та птиця повинні зберігатися в холоді, окремо від інших продуктів, на нижній полиці. Ми не хочемо, щоб сік із сирого м’яса капав на продукти, які ми не будемо готувати”, – підкреслила Гаргано.

Зелень

За словами Біанкіні, зелень варто зберігати у вигляді букета в невеликій склянці або банці з водою. Вона буде добре зберігатися на верхній полиці холодильника, однак варто міняти воду кожні два дні та за потреби обрізати стебла зелені. 

Випічка

“Випічка, яка потребує охолодження, така як пироги або тортильї, повинна зберігатися на верхній полиці”, – додала Гаргано.

Ягоди

За словами експертів, ягоди не потрібно зберігати в найхолоднішій частині холодильника. Ідеальним місцем зберігання для них будуть середня або верхня полиці.

Готові страви

Набори для салатів, пакети з закусками, суші та інші готові до вживання страви варто зберігати на верхній полиці разом з іншими залишками їжі.

Приправи

Будь-які приправи можна зберігати на верхній полиці холодильника, особливо ті, яким не обов’язково потрібен холод. Зокрема йдеться про горіхове та насіннєве масло, тахіні, оцет та інші.

Читайте також:

Що таке “чекушка”, “пузир”, “шкалик” і “мерзавчик”: скільки грам у кожній “дозі”

“Живий Нострадамус” зробив моторошне передбачення на 2025 рік щодо Ірану та Ізраїля

7 переваг для здоров’я від щоденної чашки чаю

Інші поради експертів

Раніше було названо 5 місць, куди в жодному разі не можна ставити спатифілум. Зокрема експерти не радять ставити цю рослину на підвіконні, що виходить на південь, у кутку з поганим освітленням, у місці з протягами, а також у проході з інтенсивним рухом.

Також вчені пояснили, як нарізати цибулю без сліз. Виявилось, що на такий дискомфорт впливають гострота ножа і швидкість нарізування.

Джерело

Новини України