Названо ТОП-9 найкорисніших ягід

Деякі ягоди виділяються особливо високими дозами вітамінів, клітковини та антиоксидантів.

Деякі ягоди  виділяються з-поміж інших особливо високим вмістом вітамінів / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Хоча всі ягоди заслуговують на місце на вашій тарілці за їхню користь для здоров’я, деякі з них виділяються особливо високими дозами вітамінів, клітковини та антиоксидантів. За вмістом антиоксидантів ягоди в чотири рази сильніші за інші фрукти і в десять разів сильніші за овочі.

Портал Health склав рейтинг найкориснішихих ягід, від повсякденних, таких як полуниця, до більш екзотичних, таких як годжі.

1. Чорниця

Дослідження показують, що регулярне вживання чорниці має багато переваг, наприклад, підтримує серце, запобігає діабету 2 типу і навіть допомагає мозку. Крім того, чорниця допомагає підтримувати вагу і може захистити ваш зір від макулодистрофії.

Чорниця багата на вітамін К, важливий для здоров’я кісток і згортання крові. Крім того, чорниця також містить багато марганцю, який бере участь у виробленні енергії та захищає клітини від пошкоджень. Він також необхідний для здоров’я кісток, імунної системи, репродуктивного здоров’я та згортання крові.

2. Ожина

Серед ягід ожина посідає перше місце за вмістом клітковини, яка допомагає вам довше відчувати себе ситими, підтримує здоров’я кишечника, а також може допомогти у контролі ваги та рівня цукру в крові.

Ожина містить велику кількість марганцю (40% від денної дози), вітаміну С (34% від ДД) і вітаміну К (24% від ДД). Це хороше джерело міді (18% від ДД), мінералу, який підтримує імунну систему і необхідний для вироблення енергії, сполучної тканини і кровоносних судин.

3. Малина

Малина має високий вміст антоціану та еллагітанінів. Дослідження показують, що споживання продуктів, багатих на ці сполуки, може допомогти знизити рівень холестерину, об’єм талії, артеріальний тиск і рівень цукру в крові.

Малина містить велику кількість вітаміну С (36% добової норми), марганцю (35% добової норми) та 8 г клітковини (29% добової норми). 

4. Полуниця

Одна чашка цілої полуниці забезпечує 94% добової норми вітаміну С, який відомий своїми антиоксидантними властивостями та роллю у підтримці імунного здоров’я. 

Полуниця містить багато марганцю (24% від добової норми) і є хорошим джерелом фолатів, які необхідні для виробництва ДНК та інших генетичних матеріалів, що робить їх особливо важливими для здорової вагітності.

Дослідження показують, що регулярне вживання полуниці сприяє покращенню здоров’я судин, артеріального тиску та рівня холестерину.

5. Чорна смородина

Одна чашка чорної смородини містить 203 міліграми вітаміну С, що становить 226% рекомендованої добової норми, більше, ніж у полуниці.ю

Чорна смородина також містить високий рівень проантоціанідинів, які зменшують запалення, борються з мікробами та допомагають кровоносним судинам розслабитися.

6. Ягоди годжі

Ягоди годжі застосовують у фітотерапії для покращення зору та підтримки нирок і печінки.

Ягоди годжі містять велику кількість зеаксантину, який також міститься в очах, слугуючи захисним щитом від впливу шкідливого світла та окислення і знижуючи ризик вікової дегенерації жовтої плями.

Дослідження ягід годжі все ще перебувають на ранніх стадіях, але дослідження показують, що вони можуть мати певні переваги, включаючи захист від глаукоми (захворювання очей) та діабету.

7. Виноград

Вважається, що користь винограду для здоров’я пов’язана з ресвератролом, який має антиоксидантну та протизапальну дію, а також зміцнює імунну систему. Він також допомагає боротися з хворобами серця, деякими видами раку та зайвою вагою. 

8. Журавлина

Доведено, що антибактеріальні властивості журавлини допомагають лікувати інфекції сечового міхура та сечовивідних шляхів. Споживання журавлини пов’язане зі зниженням ризику діабету, серцево-судинних і ниркових захворювань. Крім того, інші дослідження показують, що журавлина може допомогти в лікуванні ревматоїдного артриту, профілактиці стоматологічних захворювань і поліпшенні кишкової мікробіоти (системи мікроорганізмів, що живуть у кишечнику).

9. Ягоди асаї

Деякі невеликі дослідження споживання ягід асаї показали позитивний вплив на рівень “хорошого” холестерину, судинну функцію, тинітус (дзвін у вухах) і рівень цукру в крові.

Ось кілька способів включити більше ягід у свій раціон:

  • Додайте в йогурт, вівсянку або пластівці жменю свіжих ягід ожини.
  • Додайте чорницю в тісто для млинців або вафель.
  • Додайте малину до листової зелені разом із сиром фета та горіхами, щоб отримати яскравий і поживний салат.
  • Змішайте чорну смородину або порошок асаї з молоком та іншими фруктами або овочами, щоб отримати багатий на поживні речовини смузі.
  • Обсмажте полуницю з бальзамічним оцтом і чорним перцем для унікальної солодкої закуски.
  • Поєднайте подрібнену сушену журавлину з червоною цибулею, халапеньйо, кінзою та соком лайма для яскравої та освіжаючої сальси.
  • Їжте виноград з цільнозерновими крекерами та сиром для збалансованого, поживного перекусу.
  • Додайте ягоди годжі до вареного рису або кіноа, щоб отримати поживний і ароматний гарнір.
  • Змішайте улюблену ягоду з кисломолочним сиром.

Раніше кардіолог назвав чотири найкращих фрукти, які допоможуть знзити артеріальний тиск.

Джерело

Новини України