Новий ефект веганської дієти для схуднення виявили вчені

Дослідники стверджують, що веганська дієта розкислює організм та може сприяти зниженню ваги.

Вживання рослинних продуктів сприяє розкисленню організму, з’ясували вчені / фото ua.depositphotos.com

Нове дослідження рослинної веганської дієти продемонструвало, що вона знімає різні запалення в організмі і таким чином допомагає схуднути. Як пише Independent, цей ефект пов’язаний із тим, що на веганській дієті організм розкислюється.

Вчені кілька місяців вивчали ефект від веганської дієти для 62 осіб з надмірною вагою. Ця дієта включає тільки продукти рослинного походження. Вони порівнювали її з так званою “середземноморською дієтою”, яка допускає вживання риби, птиці, молочних продуктів і яєць. Люди, які взяли участь у дослідженні, 16 тижнів провели на одній дієті, а потім, після місячного періоду очищення, ще 16 тижнів дотримувалися другої дієти.

У результатах дослідження, які були опубліковані в журналі Frontiers in Nutrition, йдеться про те, що перехід на веганську дієту з низьким вмістом жирів може знизити загальну кислотність організму. А це пов’язано з втратою ваги.

“Вживання кислотоутворювальних продуктів, як-от м’ясо, яйця та молочні продукти, може збільшити кислотне навантаження в раціоні або кількість споживаних кислот, спричиняючи запалення, пов’язане зі збільшенням ваги”, – каже Хана Калеова, співавторка дослідження.

За її словами, заміна продуктів тваринного походження рослинною їжею, такою як листова зелень, ягоди і бобові, може сприяти зниженню ваги і формуванню здорового мікробіома кишечника.

Дослідники стверджують, що така їжа, як м’ясо, риба, яйця і сир, змушує організм виробляти більше кислоти, що пов’язано з хронічним запаленням і може призвести до збільшення маси тіла. За їхніми словами, рослинні дієти більш лужні та сприяють зниженню ваги, поліпшенню чутливості до інсуліну і зниженню артеріального тиску.

Більше фактів про веганську дієту

Як писав УНІАН, на думку вчених, дотримання веганської дієти може зменшити біологічний вік людини. Однак вони попереджають, що рішення про перехід на рослинну їжу має бути усвідомленим. Річ у тім, що поширеною проблемою веганської дієти є нестача вітаміну B12, якого людина потребує більше з віком.

Джерело

Новини України