Експерти зазначають, що чимало людей нехтують правилами безпеки під час користування мікрохвильовою піччю.
Нагрівання певних рідин в мікрохвильовці може мати погані наслідки / фото: ua.depositphotos.com
Мікрохвильові печі наразі є на кожній сучасній кухні. Вони швидкі в роботі, зручні та з їхньою допомогою можна майже без зусиль підігріти чашку кави або миску супу. Однак, як виявилося, підігрівання деяких рідин у мікрохвильовій печі може бути небезпечним, пише Leravi.
Вказується, що те, що здається простим завданням, може становити ризик серйозних опіків. Незалежно від того, чи йдеться про воду, молоко чи каву, розуміння наукових принципів нагрівання в мікрохвильовій печі може вберегти вас від болісних нещасних випадків.
В матеріалі йдеться, що мікрохвильова піч змінила спосіб приготування та розігрівання їжі. Завдяки цьому приладу можна швидко розморозити страву, розігріти залишки їжі або навіть приготувати якусь просту страву без зайвих клопотів на плиті. Зазначається, що нерідко саме мікрохвильову піч купують першою в дім, бо прилад економить час та зусилля.
Однак, попри популярність цього приладу, чимало користувачів ігнорують основні правила безпеки, які викладені в інстукції від виробників. Одна з найбільш недооцінених небезпек — нагрівання рідин.
На перший погляд здається, що для того, щоб нагріти в мікрохвильовій печі воду, треба лише налити воду в чашку, яка придатна для використанні в ній, а також натиснути “старт”. Найбільший ризик становить явище, яке називається перегріванням або кавітацією.
Вказується, що навідміну від кип’ятіння на плиті, де бульбашки вказують на те, що вода гаряча, перегріті рідини можуть досягати температур, що перевищують їх нормальну температуру кипіння, при цьому не демонструючи жодних ознак.
Видання зазначає, що при перемішуванні такої рідини можна випадково отримати опік або якщо пролити її. Ба більше, ємність з рідиною може вибухнути в мікрохвильовій печі та пошкодити прилад.
В статті йдеться, що багато людей не усвідомлюють цієї невидимої небезпеки, оскільки рідина виглядає спокійною і стабільною аж до моменту вибуху.
Тому, чимало виробників такої побутової техніки наполегливо не рекомендують нагрівати рідини в мікрохвильовій печі протягом тривалого часу. Також завжди варто перевіряти, чи підходить посуд, в якому рідина для використання в мікрохвильовці.
Ще експерти радять завжди залишати трохи місця в ємності, оскільки рідини може стати більше. Не варто одразу витягувати посуд з мікрохвильовки, дайте рідині постояти кілька секунд після нагрівання, перш ніж її знімати. Це дозволяє теплу розподілитися рівномірно і зменшує ризик раптових випарів.
Інші поради з використання мікрохвильової печі
Раніше УНІАН повідомляв, що є продукти, які не можна ставити в мікрохвильову піч, бо це може нанести шкоди здоров’ю, спричинити безлад на кухні чи стати причиною вибуху. В списку вказано 8 продуктів, які не варто розігрівати в мікрохвильовці, щоб уникнути наслідків.
Також ми писали, що експерти з опалення назвали “вампірські” прилади, які або витрачають багато електроенергії за короткий час, або дорогі, бо працюють постійно. Вони склали перелік популярних приладів, які є в кожній квартирі й розповіли, скільки світла вони споживають.