Простий та надійний спосіб очистити чавунні сковорідки краще, ніж милом

При догляді за чавунним посудом важливо не пошкодити тонкий верхній шар.

Чавунний посуд потребує уважності під час догляду / фото Pxhere

Чавунний посуд довговічний та надійний. А за умови правильного доглядання на ньому можна з комфортом смажити – не гірше, ніж на широко розрекламованих сковорідках з покриттям. Але чавун не можна мити засобами, що знімають верхній шар, або користуватись інструментами, які руйнують цей самий шар. Саме він створює антипригарний ефект. 

Як пише cnet.com, кухарі рекомендують перевірений спосіб догляду за чавунним посудом, що включає лише сіль.

Догляд за чавуном не забере багато часу. Якщо ви лише смажили яєчню чи розігрівали котлету, достатньо протерти теплим вологим рушником. Але якщо на дні лишився шар жиру або підгоріли шматочки їжі — час діяти за “золотим правилом”: чистити сковорідку, поки вона ще тепла.

Через кілька хвилин після зняття з вогню налийте в сковорідку трохи теплої води (не окропу, щоб уникнути деформації металу) і дайте їй злегка “покипіти”. Це допоможе відокремити залишки страви від поверхні. Потім дерев’яною ложкою, м’якою щіткою або губкою зніміть залишки їжі. Металеві скребки, агресивні щітки та дешеві пластикові лопатки краще залишити осторонь: вони або подряпають поверхню, або розплавляться від жару.

Якщо накопичилося багато бруду, то кухарі радять скористатися звичайною крупною сіллю. Посипте нею дно сковорідки та акуратно потріть. Сіль діє як м’який абразив, не пошкоджуючи захисний шар.

Чавун любить постійну роботу: чим частіше ви на ньому готуєте, тим краще він себе почуває і тим досконалішою стає його антипригарна поверхня. Тож не ховайте його у шафу — нехай він працює та радує вас ще багато років.

Як користуватися чавунним посудом

Нагадаємо, що для того, щоб до чавунного посуду не прилипала їжа, ним треба правильно користуватися та уникати помилок. Найпоширеніші з них – економія жиру для смаження та недостатній прогрів.

Джерело

Новини України