Після Різдва і Нового року неминучі дві речі – сон і залишки їжі.
Залишки їжі після свят можна перетворити на смачні страви / фото ua.depositphotos.com
Якщо ви не можете змиритися з думкою про повторення святкового обіду, то залишки їжі можна використовувати інакше. Це дасть змогу звести до мінімуму харчові відходи.
Видання Independent розповіло про три чудові рецепти, які дадуть змогу використати їжу, що залишилася після свят.
Рулетики зі смаженої ковбаси
Інгредієнт на 16 штук:
- 2 ст. л. оливкової олії;
- 1 цибулина, дрібно нарізана;
- 1 зубчик часнику, дрібно нарізаний;
- 1 ч. л. сушених трав;
- 450 г вареного м’яса та/або овочів;
- 2 ч. л. пасти чилі;
- 2 ч. л. крем-сиру;
- 40 г холодного вершкового масла;
- 1 аркуш готового розкачаного листкового тіста, приблизно 35 x 23 см або близько 330 г;
- 1 яйце, злегка збите;
- сіль і чорний перець
Як приготувати:
Розігрійте оливкову олію у великій пательні та злегка обсмажте цибулю з дрібкою солі на середньому вогні до м’якості та напівпрозорості, близько 10 хвилин. Додайте часник і суміш трав і смажте ще кілька хвилин. Перекладіть у велику миску й остудіть до кімнатної температури.
Наріжте м’ясо та/або овочі. Посоліть і поперчіть.
Перекладіть начинку в миску з цибулею, додайте пасту і крем-сир. Натріть вершкове масло. Добре перемішайте.
Покладіть лист тіста на злегка посипану борошном робочу поверхню коротким боком до себе. Складіть верхній край донизу, щоб він збігся з нижнім, і злегка натисніть, щоб по центру утворилася складка. Розгорніть і розріжте вздовж складки, щоб вийшли два невеликі прямокутники.
Складіть кожен із маленьких прямокутників навпіл по короткій стороні. Розгорніть і розріжте по згину, щоб вийшло чотири прямокутники 9 x 23 см. Покладіть чверть начинки на довгий бік кожного прямокутника з тіста. Притисніть начинку, щоб вона трималася разом. Змастіть довгий край яйцем, потім згорніть у рулет. Щільно притисніть, щоб запечатати.
Розріжте кожну колоду на чотири рівні частини і перекладіть на підготовлений лист для випічки. Змастіть яйцем, можна посипати кунжутом. Випікайте 25 хвилин або до золотистого кольору в духовці, розігрітій до 220°C/200°C. Подавайте гарячими.
Сендвіч із шинкою та селерою
Інгредієнти на 1 сендвіч:
- 2 товстих скибочки білого хліба;
- вершкове масло;
- варена нарізана шинка;
- 2 ст. л. крему із селери;
- 1 ч. л. майонезу;
- 1 ст. л. дрібно нарізаної петрушки або шніт-цибулі.
Для приготування крему із селери (на 4-6 осіб):
- сік 1/2 лимона;
- 1 ст. л. французької гірчиці;
- 1 ст. л. діжонської гірчиці;
- 100 г майонезу;
- 1 ст. л. оливкової олії;
- 1 ст. л. червоного винного оцту;
- 1/2 ч. л. солі;
- 10-12 щіпок чорного перцю;
- 1 невелика селера.
Як приготувати:
Крем із селери: покладіть усі інгредієнти, крім селери, в миску і збийте їх разом. Натріть селеру на тертці і перемішайте шматочки з соусом. Залиште щонайменше на годину, а в ідеалі – на кілька годин, щоб смак розкрився.
Для приготування сендвіча намажте нижню частину хліба маслом і покладіть шинку рівним шаром.
Намажте кремом із селери. Накрийте кришкою, трохи притисніть, зріжте скоринки та розріжте навпіл. Намажте майонезом усі відкриті краї сендвіча. Посипте рубану петрушку на маленьку тарілку і вмочіть краї сендвіча в зелень.
Різдвяний пиріг
Інгредієнти на 6 персон:
- 2 ст. л. оливкової олії;
- 2 цибулі-пореї, вимитих і дрібно нарізаних;
- 2 зубчики часнику;
- 200 г овочів;
- 1 ч. л. морської солі;
- 2 ч. л. чорного перцю;
- 240 мл білого вина або овочевого бульйону;
- 360 мл вершків або молока, можна рослинного;
- 1 ст. л. білої місо-пасти;
- борошно для підсипання;
- 320 г листкового тіста.
Для глазурі:
- 4 ст. л. кленового сиропу;
- 4 ст. л. рослинного молока;
- 4 ст. л. рослинної олії
Як приготувати:
Нагрійте олію у великій каструлі на середньому вогні. Додайте цибулю-порей і часник і смажте протягом 3-4 хвилин до м’якості. Додайте овочі, перемішайте дерев’яною ложкою і готуйте ще 3 хвилини. Додайте приправи, потім влийте вино або бульйон, після чого ретельно перемішайте. Готуйте ще три хвилини.
Додайте вершки та місо-пасту і варіть на слабкому вогні 15 хвилин – не дайте закипіти. Через 15 хвилин страва має стати кремоподібною. Перекладіть начинку в 23-сантиметрову форму для пирога і залиште застигати приблизно на 25 хвилин.
Розігрійте духовку до 180°C. Злегка посипте борошном чисту робочу поверхню і розкачайте тісто до товщини близько 4 міліметрів і ширини, достатньої для того, щоб воно помістилося на блюдо для пирога.
Обережно перенесіть тісто і покладіть його поверх начинки, злегка натискаючи на краї пирога, щоб ущільнити їх і обрізати тісто, що нависає. Затисніть тісто по краю, щоб воно стало рифленим.
Змішайте інгредієнти для глазурі в невеликій мисці, потім пензликом нанесіть глазур на верх пирога і прикраси. Випікайте в попередньо розігрітій духовці 30 хвилин, доки тісто не стане красивим і золотистим.
Раніше УНІАН розповів про смачну запіканку з макаронами від Мері Беррі.
Джерело