Сир із пліснявою корисний для організму, але є важливий нюанс, – дієтологи

Деяким людям не рекомендується його вживати.

Сир із пліснявою має багато переваг для здоров’я, але не для всіх/ ua.depositphotos.com

Сири з пліснявою мають специфічний і гострий смак, і не всім людям він припадає до смаку. Однак для любителів такого виду сирів є хороші новини – їх вживання приносить значну користь здоров’ю, пише The Telegraph.

Комплексне дослідження, проведене торік Університетом Клермон-Овернь, показало, що блакитні сири, такі як французький рокфор, англійський стілтон та італійська горгонзола, є гарним джерелом біоактивних пептидів і незамінних амінокислот, що утворюються під час зростання цвілі Penicillium у сирі. Одну з найпотужніших сполук, що містяться в сирі з блакитною пліснявою, спермідин, навіть пов’язують з антивіковими властивостями і безліччю інших “чудодійних” ефектів.

Які наслідки для організму від вживання сиру з пліснявою та чи всі види таких сирів однаково корисні – дізнавайтеся з новини.

Покращує здоров’я кишківника

Сир із блакитною пліснявою є чудовим джерелом корисних бактерій, які відіграють життєво важливу роль у живленні бактерій у кишківнику, ідеться в статті.

Багатий на кальцій і білок

Ще одна перевага всіх сирів – вони є хорошим джерелом кальцію, який дуже важливий для зміцнення кісток і зубів. А білок відіграє важливу роль у гормональній функції, енергії, функціонуванні клітин і почутті ситості.

При цьому варто пам’ятати, що тверді сири, як-от пармезан, як правило, містять більше кальцію і білка, ніж м’якші та розсипчастіші сири.

Може допомогти запобігти серцево-судинним захворюванням

Так, дослідження Кембриджського університету, проведене 2021 року, засвідчило, що люди, які вживають молочні продукти, рідше страждають на серцево-судинні захворювання, ніж ті, хто споживає таку саму кількість насичених жирів із червоного м’яса. Тим часом, огляд досліджень 2019 року засвідчив, що ферментовані молочні продукти, такі як сир, фактично захищають від серцево-судинних захворювань і діабету 2 типу, незалежно від того, чи були вони знежиреними або жирними.

Покращує метаболізм

“Ферментовані молочні продукти містять багато коротколанцюгових жирних кислот, які пов’язані зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань і прискоренням метаболізму”, – каже дієтолог Дуейн Меллор.

Може допомогти при деменції

У 2016 році група вчених із Токійського університету виявила, що пептиди і молочнокислі бактерії можуть вказувати на “профілактику деменції, включно з хворобою Альцгеймера, ферментованими молочними продуктами”. Це пов’язано з тим, що низка молекул, які утворюються під час розщеплення сиру пліснявою, що використовується в процесі ферментації, зменшують запалення в мозку.

У 2020 році дослідники також пов’язали спермідин із поліпшенням когнітивних функцій у людей із легкою та помірною деменцією, а дослідження 2022 року показало, що спермідин може стати хорошою терапевтичною стратегією для лікування хвороби Альцгеймера.

Який сир найкорисніший?

Із трьох найпоширеніших сортів сиру з пліснявою – стілтона, рокфора і горгонзоли – саме стілтон загалом виявився найкориснішим.

Стілтон багатий на білок і містить багато спермідину, проте він також містить найбільше насичених жирів, тож його слід вживати помірно, попереджають дієтологи.

Рокфор менш калорійний і містить менше насичених жирів, ніж стілтон, і також є багатим джерелом білка. Італійська горгонзола містить найменше насичених жирів і солі, але, ймовірно, і найменше спермідину.

Ризики вживання сиру з пліснявою

Попри всю його користь, є й певні ризики, пов’язані з вживанням у їжу занадто великої кількості сиру. Він може містити досить багато натрію (солі) порівняно з іншими видами сиру. У ста грамах рокфору міститься майже втричі більше солі, ніж у такій самій кількості чеддеру.

“Дієта з високим вмістом солі пов’язана з високим кров’яним тиском, що також може бути пов’язане з серцевими нападами та інсультами, тому варто пам’ятати, що сіль у сирі може значно перевершити будь-яку потенційну користь, яку ви отримаєте від спермідину”, – каже доктор Меллор.

Він радить вживати 20-25 г блакитного сиру двічі-тричі на тиждень.

Крім того, дієтологи стверджують, що людям з ослабленим імунітетом: літнім людям з ослабленим здоров’ям, маленьким дітям і вагітним жінкам слід уникати блакитного сиру через ризик бактеріального зараження.

Раніше дієтологи розповіли, чим корисний сир і чи варто їсти його щодня.

Джерело

Новини України