Насіння чіа багате на клітковину, омега-3 жирні кислоти, білок та вітаміни.
Насіння чіа дуже просто включити у свій раціон/ фото ua.depositphotos.com
Насіння чіа багате незамінними елементами і мінералами, і додавання його в раціон може принести організму величезну користь. Однак, як пише Independent, важливо знати деякі важливі нюанси під час його вживання.
Дієтологиня Валентина Картаго зазначає, що додавання чіа до страв – це простий і швидкий спосіб збільшити їхню поживну цінність. За словами Картаго, насіння чіа є джерелом клітковини, омега-3 жирних кислот, антиоксидантів, білка, вітамінів і мінералів. Так, 100 г чіа забезпечать ваш організм 17 г білка, 34,4 г клітковини, 63,9% ліноленової кислоти (поліненасиченої омега-3 жирної кислоти), 335 мг магнію, 631 мг кальцію, 8,83 мг вітаміну B3 і 27 мкг кавової кислоти (природного антиоксиданту).
Дослідження показують, що завдяки вмісту поживних речовин насіння чіа корисне для здоров’я, наприклад, знижує ризик серцево-судинних захворювань і діабету, а також сприяє здоров’ю травного тракту. Чіа також є чудовим джерелом біодоступних амінокислот.
Лікар-косметолог, доктор медичних наук Саймон Оуріан додає, що жирні кислоти омега-3 в чіа допомагають зменшити запалення, зняти подразнення і зробити шкіру більш гладкою і зволоженою. Це насіння також багате на антиоксиданти, які борються з вільними радикалами, сприяючи яскравішому і молодшому сяйву шкіри.
Картаго додає, що, це насіння стає желеподібним у рідині, тому воно може покращити стан шлунково-кишкового тракту, що особливо важливо для тих, хто страждає від закрепів.
Нюанси при вживанні
Важливо знати кілька речей про насіння чіа, перш ніж почати додавати його в кожен прийом їжі.
Це насіння дрібне в сухому вигляді, але воно природним чином розбухає під час контакту з водою. Це означає, що вживання його в сухому вигляді може призвести до набрякання в шлунку і здуття живота. Також високий вміст клітковини може вплинути на роботу кишківника, якщо ви не звикли до такої кількості клітковини.
“Через їхню здатність швидко розбухати після вбирання рідини рекомендується вживати насіння чіа, замочене в рідкій чи вологій їжі, наприклад, у йогурті чи вівсяному молоці, а не в сухому вигляді, особливо якщо ви маєте проблеми з ковтанням (дисфагія)”, – каже Картаго.
Доктор Оуріан радить почати з невеликої кількості – 1-2 чайних ложки – і коригувати за своїм смаком. Якщо ви чутливі до текстури, замочіть насіння чіа в рідині, наприклад, у мигдальному молоці або йогурті, на 10-15 хвилин перед змішуванням.
Раніше УНІАН розповідав, що станеться з вашим організмом, якщо щодня їсти насіння льону.