У списку є темний шоколад і банани.
Дізнайтеся, що їсти, щоб заспокоїти нервову систему / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com
Фахівці визначили продукти, які допомагають знизити рівень кортизолу і боротися зі стресом, пише verywellhealth.com з посиланням на даний досліджень.
“Те, що ви їсте, може вплинути на ваш рівень стресу. Як правило, корисні звички харчування, що включають багато фруктів і овочів, пісних білків, цільного зерна і корисних жирів, допомагають вашому організму працювати якнайкраще”, – йдеться в публікації.
Зазначається, що хронічний стрес і підвищений рівень кортизолу можуть підвищити апетит і призвести до тяги до менш поживної та корисної їжі. Деякі продукти також можуть посилити стрес.
Експерти радять обмежити споживання таких продуктів: доданий цукор, насичені жири, кофеїн, сильно оброблені продукти, алкоголь, трансжири, червоне м’ясо, смажена їжа, закуски, такі як чіпси та печиво.
Продукти, що знижують кортизол – ТОП-9
Список же продуктів, які навпаки рекомендують включити у свій загальний поживний раціон, щоб допомогти впоратися зі стресом і збалансувати рівень кортизолу, містить:
Темний шоколад. Багатий на антиоксиданти, які захищають клітини від окисного стресу, дисбалансу корисних антиоксидантів і шкідливих молекул, відомих як вільні радикали, що спричиняє пошкодження.
Авокадо. Багаті на магній, який допомагає організму справлятися зі стресом і тривогою. Вони також є хорошим джерелом клітковини, джерелом вітаміну B і містять “хороші” жири”.
Ферментовані продукти. Сприяють здоров’ю кишечника, підтримуючи баланс бактерій у травній системі. Близько 90% гормону і нейромедіатора серотоніну, що підвищує настрій, виробляється в шлунково-кишковому тракті (ШКТ), тому здоровий кишечник важливий для його виробництва. Серотонін також відіграє роль у реакції на стрес.
Банани. Хороше джерело магнію, також містять триптофан, який є незамінною амінокислотою для виробництва серотоніну. Дієти, багаті на фрукти й овочі, пов’язані з багатьма перевагами для здоров’я, включно з управлінням стресом.
Шпинат. Листові зелені овочі, такі як шпинат, а також фрукти й овочі з високим вмістом антиоксидантів (як-от вітаміни A, C і E) можуть допомогти підтримувати здоров’я мозку і зменшувати симптоми тривожності.
Читайте також:
Чому жінки набирають вагу після 40 років: дієтолог із королівської сім’ї розкрила правду
Найкорисніші консерви, якими варто запастися: названо ТОП-7
Люди живуть все менше і менше: науковці назвали три основні причини
Зелений чай. Багатий на антиоксиданти, які допомагають захищати від окислювального стресу.
Жирна риба. Багата на жирні кислоти омега-3, які можуть допомогти зменшити запалення, підтримати здоров’я мозку, сприяти відчуттю спокою та можуть допомогти регулювати рівень кортизолу.
Пісна птиця. Курка та індичка багаті на вітамін B, який може допомогти підтримати надниркові залози, поліпшити роботу мозку та контролювати гормони стресу.
Яйця. Містять білок, який необхідний для відновлення м’язів, імунної функції та загального стану здоров’я. Крім білка, яйця містять необхідні вітаміни і мінерали, включно з вітамінами B12, B6 і фолатом (B9), які допомагають підтримувати роботу мозку і регулювати гормони стресу. Наявність холіну в яйцях також сприяє когнітивному здоров’ю та регуляції настрою.
Нагадаємо, раніше УНІАН назвав найкорисніші закуски та соуси, які покращують рівень цукру в крові.