У яких горіхах найбільше білка: названо 10 найкорисніших для здоров’я видів

Горіхи – не лише джерело білка, але й вітамінів, мінералів, корисних жирів.

У різних видах горіхів різна кількість білка / фото ua.depositphotos.com

Горіхи є гарним джерелом рослинного білка, а також вони містять низку вітамінів, мінералів та корисних жирів. Щодо білка, то його кількість залежить від виду горіхів, пише Verywellhealth.com.

Завдяки білку, який є у горіхах, ви може підтримати нарощення м’язів, пришвидшити схуднення, адже він здатний довше зберігати відчуття ситості, ніж вуглеводи.

Крім того, як свідчить дослідження, білок, що є в горіхах, може підвищувати рівень гормонів, які знижують апетит, і пригнічувати ті, що його підвищують.

Ось 10 видів горіхів з найвищим вмістом білка.

Читайте також:

Як смартфони стежать за кожним вашим кроком: 7 “божевільних” способів

Вчений, який “помолодшав” на 15 років, назвав найкращий сніданок для довголіття

Фурор у всьому світі: люди штурмують магазини заради нової серії іграшок Labubu

1. Арахіс

Арахіс містить найбільше білка серед інших горіхів – 9,5 грама на чверть склянки. У ньому низький вміст вуглеводів, високий вміст ненасичених жирів, а також він є гарним джерелом вітамінів і мінералів, зокрема вітаміну Е, ніацину і тіаміну. Останній допомагає вашим скелетним м’язам (тим, які беруть участь у русі та активності) скорочуватися.

2. Мигдаль

Мигдаль містить близько 7 грамів білка на чверть склянки та менше вуглеводів, ніж інші горіхи. Також у цих горіхах більше кальцію, ніж в інших видах, що важливо для функціонування м’язів та для зміцнення кісток.

Крім того, мигдаль допомагає зменшити запалення в організмі, адже містить антиоксиданти, такі як вітамін Е, який захищає клітини від пошкодження.

Корисні для серця жири в мигдалі допоможуть знизити рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) (“поганий холестерин”) та підтримувати рівень холестерину ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ) (“хороший холестерин”).

3. Фісташки

Чверть склянки цих горіхів містить близько 6 грамів білка. А ще у них менше жиру, ніж в інших горіхах. Фісташки мають особливу відмінність: це єдиний горіх, який є повноцінним білком, тобто він містить всі дев’ять незамінних амінокислот, які організм не може виробляти сам і які ви повинні отримувати з їжею.

Вони також багаті на вітамін B6, що допомагає метаболізувати білок.

4. Кеш’ю

У чверті склянки кеш’ю – близько 5 грамів білка. Ці горіхи багаті на кілька важливих мінералів: магній, залізо, марганець, фосфор, цинк.

5. Волоські горіхи

Порція очищених волоських горіхів містить близько 4,5 грама білка. Цей продукт багатий на корисні для серця омега-3 жирні кислоти, які можуть дати вам відчуття ситості та виробляти м’язовий білок. 

Також це єдині горіхи з високим вмістом омега-3 жирної кислоти, яка називається альфа-ліноленова кислота (АЛК), що допомагає зменшити запалення.

6. Кедрові горіхи

Кедрові горіхи містять близько 4 грамів білка на чверть склянки. Вони калорійніші, ніж деякі інші горіхи, але також багаті на магній, залізо та вітамін Е.

Піноленова кислота, що міститься в кедрових горіхах, допомагає контролювати глюкагоноподібний пептид 1 (GLP-1) в організмі, який бере участь у підтримці апетиту, ваги та метаболізмі цукру. Вона також зменшує запалення.

7. Бразильські горіхи

Бразильські горіхи містять близько 4,75 грама білка на порцію. Як і кедрові горіхи, вони калорійні, але водночас у них низький вміст вуглеводів і високий – білка, тому вони можуть допомогти втамувати голод.

Бразильські горіхи дуже багаті на селен – антиоксидант, який захищає клітини. Люди з дефіцитом селену можуть мати ослаблені м’язи. Лише один бразильський горіх забезпечить вас денною нормою селену.

8. Фундук

Фундук містить близько 5 грамів білка на порцію. Він багатий на ненасичені жири та є гарним джерелом міді. Вам не потрібно багато міді в раціоні, але якщо її не вистачає, це може негативно вплинути на ріст м’язів.

Фундук багатий на марганець, який допомагає метаболізувати жири та вуглеводи, а також регулювати рівень цукру в крові.

9. Пекан

Пекан містить 3 грами білка на чверть склянки. Він забезпечує здорові жири, зокрема олеїнову кислоту, яка є також в оливковій олії та рекомендується для зниження ризику серцевих захворювань. Пекан  містить більше антиоксидантів, ніж інші горіхи.

10. Горіхи макадамії

Горіхи макадамії містять близько 2 грамів білка на порцію, а також чималу кількість корисних жирів. У них менше вуглеводів, ніж у деяких інших горіхах, хоча вони доволі калорійні. Ці горіхи є гарним джерелом тіаміну та можуть знижувати рівень холестерину. За оцінками, 47% жиру в горіхах макадамії становить олеїнова кислота, яка також міститься в горіхах пекан та оливковій олії.

Раніше УНІАН розповідав, чому волоські горіхи є корисними для здоров’я. За попередніми дослідженнями, люди, які споживають більше горіхів, мають кращі показники серцево-судинних факторів ризику та нижчі показники серцево-судинних захворювань. До прикладу, декілька досліджень пов’язали споживання горіхів зі зниженням кров’яного тиску та рівня холестерину. Крім того, горіхи є важливою частиною середземноморської дієти, яка є корисною для серця. 

За словами дослідників, ймовірно, типи олій, які містять у волоських горіхах, роблять їх особливими, коли йдеться про здоров’я серцево-судинної системи. Крім того, волоські горіхи містять багато поліненасичених жирних кислот, які є кориснішими, ніж насичені жири.

Джерело

Новини України