Вам навіть не потрібно купувати жодних додаткових інструментів.
Каву можна зробити міцнішою / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com
Схоже, можна забути про дорогі кавові зерна і фільтри – якщо ви хочете міцнішу чашку кави, використовуючи пуровер, просто додавайте воду повільно, рівномірно і з висоти, кажуть дослідники.
Хоча існує безліч способів заварювання кави – від гейзерних кавоварок до френч-пресів і професійних кавомашин – пуровер залишається повсякденною класикою для багатьох, пише The Guardian.
Співавтор дослідження з Пенсільванського університету, доктор Арнольд Матійссен розповів, що повільне наливання гарячої води з чайника з “гусячою шиєю” збільшує час контакту води з меленими зернами, а наливання з більшої висоти посилює перемішування – обидва фактори сприяють кращій екстракції кави.
Однак він додав: “Якщо ви ллєте занадто повільно або із занадто великої висоти, струмінь води може розпастися на дрібні краплі – а цього якраз варто уникати”.
У журналі Physics of Fluids Матійссен і його колеги описують серію експериментів, у яких використовували прозорі частинки гелю з діоксиду кремнію, що імітують мелену каву. Частинки висвітлювалися лазерним променем і знімалися на високошвидкісну камеру.
Повідомляється, що хоч повільне наливання збільшує час контакту, за надто низької висоти швидкість струменя недостатня, щоб проникнути в шар частинок і викликати їхнє перемішування. Під час наливання з більшої висоти частинки активніше перемішуються, однак, як з’ясували науковці, вода має текти безперервним струменем, щоб проникнути до нижніх шарів і викликати ефект “лавини” – частинки з країв зміщуються всередину, посилюючи перемішування.
“Збільшена висота компенсує повільне наливання. Ефект лавини виникає тільки за наявності достатньої енергії”, – пояснив Матійссен.
Коли команда застосувала свої висновки до справжньої кави, виявилося, що наливання води з висоти дійсно робить напій міцнішим – за умови, що потік води залишається безперервним.
Дослідники радять тим, хто хоче спробувати вдома, почати зі зменшення кількості кави на 10% – наприклад, з 20 до 18 грамів на чашку – і поекспериментувати з різною висотою наливання (але не вище 30 см – з міркувань безпеки).
Інші дивовижні відкриття вчених
Раніше УНІАН повідомляв, що вчені відродили жахливих вовків, які вимерли 10 тисяч років тому. Вчені з Colossal створили трьох дитинчат лютововка, використовуючи стародавню ДНК, клонування і технологію редагування генів, щоб змінити гени сірого вовка, найближчого живого родича доісторичного лютововка.
Крім того, ми розповідали, що одна безсмертна істота може допомогти розкрити секрет старіння. Вивчати планарій у лабораторії взявся доктор філософії, доцент кафедри молекулярної та інтегративної фізіології та клітинної біології розвитку Медичної школи Мічиганського університету, член Інституту геронтології Лонхуа Гуо. Його зацікавив той факт, що у цих черв’яків після обезголовлення відростають нові голови.